tiistai 26. marraskuuta 2019

Kirjastolaisen kirjavinkkaus 9.12.2015
 Joulun klassikot ja hitit

Kirjailija: Jyrki Tenni; Ari Leskelä (toim.)                                Kustantaja: F-Kustannus Oy 978-952-461-285-2     Sivumäärä: 128       Julkaisuvuosi: 2015
Joulun klassikot & hitit. Toimittanut Jyrki Tenni 
Jos Sylvian joululaulu tuntuu hiekanmurilta kengässä, jos Varpunen jouluaamuna aiheuttaa kylmänväristysten sijaan kuumia aaltoja, jos Oi jouluyö kaikuu korvissasi marraskuun 15. päivästä tammikuun 31. päivään (tai jopa juhannukseen) asti, on ehkä syytä vaihtaa joulumusiikkilevyä lautaselle. Ja samalla joululaulunuottia nuottitelineeseen. Ja perussäestys svengaavaan komppiin.
F-kustannuksen vuosi sitten julkaisema joululaulukokoelma tarjoilee mukavan annoksen perusjoulua. Kirjassa on 67 joulun suosikkia ja hittiä. Peruutetaanpas vähän! Kokoelmasta löytyvät toki nuo alussa mainitut ja monet muut klassikkolaulut, ja niin pitääkin. Niiden lisäksi on kepeitä, kaikille tuttuja perinteisiä lauluja sekä uudempaa ja viihteellistä joulumusiikkia, kuten Tonttu Torvinen, Jollei jouluna ole lunta, Kulkuset, Hei, mummo, Talven ihmemaa, Nisse-polkka, Valkea joulu, Tonttu, Lumivalkeaa, Happy X-mas (war is over), Walking in the air, Tulkoon joulu, Sydämeeni joulun teen, Siellä missä mummi asuu.
Osassa lauluista on valmiina pianosäestys, osassa melodia ja sointumerkit sekä komppiehdotus. Jotkut vanhojen jouluklassikoiden säestykset on tehty helpoiksi ajatellen lapsia ja aloittelijoita. Viihteellisemmän musiikin edustajat ovat vähän kiemuraisempia niin sointukuluiltaan kuin säestyksiltäänkin, ja toimivat pohjana vaikkapa improvisointikokeiluihin.
Kirjan lopusta löytyy ”Pieni säestysopas”, joka johdattaa aloittelijan kahden ja kolmen soinnun käyttöön. Kirjan lopussa on vielä kappale ”Ohjeita ja vinkkejä säestyksen luomiseen”, jossa otsikkoina: Miten säestyksiä luodaan, Mistä alkusoitto, Kappaleen lopetus. Näiden lisäksi kerrotaan soinnuista, sointumerkeistä ja sointukuluista. Selityksen saa myös kolmimuunteisuus, jossa piilee svengin salaisuus!
Mahtavaa: kirjassa on kierresidoskannet! Näin se siis aukeaa mukavasti ja soittaja voi käyttää vapaasti molempia käsiään soittamiseen, eikä toista kättään kirjan auki pitelemiseen. Peruspaketti joulutunnelman luomiseen ja lahjakääreisiin!

Teksti: Leeni Pukkinen / TAMK kirjasto- ja tietopalvelut / Musiikkiakatemia

Osta täältä:
https://pianokurssit.fi/tuote/joulun-klassikot-ja-hitit/

maanantai 5. elokuuta 2019

钢琴上的风格化即兴伴奏和即兴伴奏 Keyboard Accompaniment and Improvisation








Vapaan säestyksen perusteet helposti omaksuttavina, itseopiskeltavina kokonaisuuksina. Kaikille pianisteille, jotka haluavat oppia säestämään ja improvisoimaan.

Vapaa säestys 1–kurssin jälkeen voit siirtyä Vapaa säestys 2–kurssille. Vastaavasti Vapaa säestys 2–kurssin jälkeen voit siirtyä Vapaa säestys 3–kurssille. Kurssit suositellaan opiskeltavaksi tässä järjestyksessä; kurssin sisällä oppituntien järjestyksellä ei ole välttämätöntä noudattaa esitettyä järjestystä.
Kurssikokonaisuus vastaa Suomen Musiikkioppilaitosten liiton Vapaan säestyksen musiikkiopistotason (MOT, Vapaa säestys D) sisältöjä ja vaatimuksia. Kurssi sopii kaikille pianisteille jotka haluavat kehittää vapaan säestyksen osaamistaan järjestelmällisesti ja kattavasti eri osa-alueilla. Kurssi pohjatuu Vapaan säestyksen käsikirjaan (Abelein-Tenni. 2016), joka on käännetty saksaksi, englanniksi, ranskaksi ja kiinaksi.

Tutustu nyt  Vapaan säestyksen verkkokurssiin!

Opi säestämään sointumerkeistä ja improvisoimaan tämän selkeän ja johdonmukaisen kokonaisuuden avulla. Kurssi sopii kaikille pianisteille, jotka haluavat oppia säestämään ja improvisoimaan.


                                         ***
Pianonsoiton verkkokurssi aloittaville ja palaaville soittajille: Pianokurssi 1 - pianonsoiton ja vapaan säestyksen perusteet

  • Tämä sopii kaikille aloittaville ja palaaville pianisteille! Sisältö vastaa Helsingin Pianostudion suositun Piano1-kurssin sisältöä: pienten, tuttujen ja uusien kappaleiden soittamista ja säestämistä, säestysten luomista kahdella kädellä sekä musiikin teoriaa käytännössä. Lisäksi vinkit oikeaan pianonsoiton tekniikkaan, harjoittelemiseen ja itsenäiseen säestämiseen. Tutustu tästä oppituntiin. Tilaushinta 5,90€/kk.
                                   ***

Pianon videoidut komppimallit eri tyyleissä 

Jos et halua tilata koko Vapaan säestyksen verkkokurssia, voit tilata suoraan kaikki kirjan komppiesimerkit. Pianokomppiesimerkit 33 kpl eri tyyleissä Vapaan säestyksen käsikirjasta: beat ja pop/rock-variaatiot, tango, beguine, valssi, vaihtobasso, cha-cha-cha, fox trot, 12/8-kompit, bossa nova, samba jne. Kertahinta 4,90€.

lauantai 8. kesäkuuta 2019

 Uusintapainokset loppuunmyydyistä Pianohitit 1– ja Poppia ja balladeja –kirjoista ovat ilmestyneet toukokuussa 2019. Nyt näitä suosittuja kirjoja on taas mahdollista hankkia.

Pianohitit 1 on laaja kokoelma (75 laulua) hittejä eri vuosikymmentiltä, suosittuja yhteislauluja, iskelmiä, pop- ja rock-kappaleita kotimaasta ja ulkomailta. Nämä ovat osoittautuneet kestosuosikeiksi vuosien kuluessa, joten tämä kokoelma on varsin ajaton. Tämän avulla pääset suoraan kiinni säestettävien kappaleiden tyylipiirteisiin, joten säestykjsesi kuulostaa enemmän alkuperäiseltä kuin jos vain soittaisit vasemmalla kädellä sointuja. Kompit luodaan alkuperäisten versioiden pohjalta huolellisesti tutkimalla ja ideoimalla pianistiset versiot lähinnä rumpu- ja bassokompeista. Eri soittimien piirteet tulee huomioida ja esimerkiksi kitaristien "leirinuotiosäestys" tulee pianolla huomioida eri tavalla tehtäväksi.

Poppia ja balladeja –kirja on toisenlainen läpileikkaus vuosikymmenten tunnetuista kappaleista. Suomirock ja -pop ovat hyvin esillä tässä - miten esimerkiksi säestäisit Sielunveljien "Peltirumpu"-kappaletta pianolla? Tai Aki Sirkesalon Naispaholainen? Entä kappaleen "Wake me up before you go-go"?
Jokainen kappale vaatii oman pianistisen komppisovelluksen, joka tuo esiin kappaleen tunnelman, alkuperäisen komppifiiliksen, mutta on kuitenkin sujuvasti soitettavissa pianolla. Komppimalleissa on huomioitu kahden käden yhteistyöskentely kompin rytmin laatimisessa sekä käden ulottuvuus. Ehkäpä tärkein ero esim. toivelaulukirjasäestyksiin on tässä: kun komppi alkaa, voit olla varma että se säilyy samanalaisena koko osan ajan. Sovitus on siis horisontaalinen. Jos sovitus olisi kirjoitettu ulos jokainen pystytilanne kyseisen kohdan soivuutta ajatellen vertikaalisesti, menetetään rytmin jatkuvuus ja se piirre joka luo kompin. Lisäksi komppien soittamisessa ei tarvitse lukea nuotteja niin paljon, koska soittaja on itse vastuussa kompista ja sen äänenkuljetuksesta.

Pianolla säestäminen eli komppaaminen on taito, jota voi opetella lähtien perussoinnuista, niiden äänenkuljetuksista ja peruskompeista (ks. Vapaan säestyksen käsikirja, www.vapaasaestys.fi). Kun perustyylit ja äänenkuljetukset on hallinnassa, voit tutkia kappalekohtaisia komppeja Pianohitit-sarjan avulla. Samoja asioita voit opiskella vapaan säestyksen verkkokursseilla.