lauantai 8. kesäkuuta 2019

 Uusintapainokset loppuunmyydyistä Pianohitit 1– ja Poppia ja balladeja –kirjoista ovat ilmestyneet toukokuussa 2019. Nyt näitä suosittuja kirjoja on taas mahdollista hankkia.

Pianohitit 1 on laaja kokoelma (75 laulua) hittejä eri vuosikymmentiltä, suosittuja yhteislauluja, iskelmiä, pop- ja rock-kappaleita kotimaasta ja ulkomailta. Nämä ovat osoittautuneet kestosuosikeiksi vuosien kuluessa, joten tämä kokoelma on varsin ajaton. Tämän avulla pääset suoraan kiinni säestettävien kappaleiden tyylipiirteisiin, joten säestykjsesi kuulostaa enemmän alkuperäiseltä kuin jos vain soittaisit vasemmalla kädellä sointuja. Kompit luodaan alkuperäisten versioiden pohjalta huolellisesti tutkimalla ja ideoimalla pianistiset versiot lähinnä rumpu- ja bassokompeista. Eri soittimien piirteet tulee huomioida ja esimerkiksi kitaristien "leirinuotiosäestys" tulee pianolla huomioida eri tavalla tehtäväksi.

Poppia ja balladeja –kirja on toisenlainen läpileikkaus vuosikymmenten tunnetuista kappaleista. Suomirock ja -pop ovat hyvin esillä tässä - miten esimerkiksi säestäisit Sielunveljien "Peltirumpu"-kappaletta pianolla? Tai Aki Sirkesalon Naispaholainen? Entä kappaleen "Wake me up before you go-go"?
Jokainen kappale vaatii oman pianistisen komppisovelluksen, joka tuo esiin kappaleen tunnelman, alkuperäisen komppifiiliksen, mutta on kuitenkin sujuvasti soitettavissa pianolla. Komppimalleissa on huomioitu kahden käden yhteistyöskentely kompin rytmin laatimisessa sekä käden ulottuvuus. Ehkäpä tärkein ero esim. toivelaulukirjasäestyksiin on tässä: kun komppi alkaa, voit olla varma että se säilyy samanalaisena koko osan ajan. Sovitus on siis horisontaalinen. Jos sovitus olisi kirjoitettu ulos jokainen pystytilanne kyseisen kohdan soivuutta ajatellen vertikaalisesti, menetetään rytmin jatkuvuus ja se piirre joka luo kompin. Lisäksi komppien soittamisessa ei tarvitse lukea nuotteja niin paljon, koska soittaja on itse vastuussa kompista ja sen äänenkuljetuksesta.

Pianolla säestäminen eli komppaaminen on taito, jota voi opetella lähtien perussoinnuista, niiden äänenkuljetuksista ja peruskompeista (ks. Vapaan säestyksen käsikirja, www.vapaasaestys.fi). Kun perustyylit ja äänenkuljetukset on hallinnassa, voit tutkia kappalekohtaisia komppeja Pianohitit-sarjan avulla. Samoja asioita voit opiskella vapaan säestyksen verkkokursseilla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti